27 oktober 2010

Prei-kaas Quiche **

Een quiche is ontzettend gemakkelijk te maken. Het is een eenvoudig, maar heerlijk gerecht en mijn kinderen zijn er dan ook dol op. De oorspronkelijke quiche Lorraine is gemaakt met ui en spekjes, maar eigenlijk kun je heel veel verschillende groenten en vlees gebruiken.  Ook met kaas valt er te varieren, denk bijvoorbeeld eens aan geitenkaas.

Ingredienten:

1 pakje bladerdeeg (10 plakjes)
250 gram magere gerookte spekreepjes
3 stengels prei
3 eieren
200 ml. slagroom
100 gr. geraspte kaas
peper en nootmuskaat

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Bekleed een springvorm met de plakjes deeg. Duw de naden van het deeg goed aan, zodat de bodem en randen van de taartvorm helemaal zijn bedekt. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 4-5 minuten goudbruin. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier. Bak in het achtergebleven spekvet de preiringen 3 minuten al omscheppend op hoog vuur. Klop in een kom de eieren met de slagroom los en meng er de kaas, spekjes, prei en wat peper/nootmuskaat door.
Schenk het eimengsel in de beklede springvorm. Bak de quiche in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
Haal de quiche uit de oven en laat hem 5-10 minuten staan voor je hem in punten snijdt.

12 oktober 2010

Jachtschotel ***

Jachtschotel bevat het woorddeel “jacht”. Wat voor een jacht hier oorspronkelijk mee bedoeld wordt is niet duidelijk. Het kan duiden op het jagen van wild. In dit gerecht kunnen namelijk allerlei vleessoorten - en dus ook wild - verwerkt worden. Ook kan er het zeegaande jacht mee worden bedoeld. Op de koopvaardij pleegt de bemanning, wanneer er “zo’n schotel” opgediend wordt, de opmerking te plaatsen: “De kok heeft zeker de vleeskamer weer eens aangeveegd”. Daarmee doelen zij op de verschillende soorten stukjes vlees dat door een laag paneermeel wordt bedekt. Het gerecht kan inderdaad gezien worden als een soort restverwerking van vlees en andere nog aanwezige waren uit de provisiekamer of kelder. Daarnaast is het lang van te voren te bereiden. De jachtschotel kan geheel kant-en-klaar voorbereid meegenomen worden. Zo hoeft er voor die maaltijd op zee niet nog eens uitgebreid gekookt te worden. Na een jachtpartij op wild hoeft ook hier de schotel alleen nog maar de oven in.

Benodigdheden:

1 kg. kruimige aardappelen
500 gr. soepvlees/hacheevlees in blokjes
1 flinke eetlepel margarine
2 grote uien
1 bakje champignons
3 grote laurierbladeren en 1 theelepel gemalen laurier
1 theelepel gemalen kruidnagel
peper
nootmuskaat
ketjap
halfvolle melk
1 dl. kookroom
maïzena
2 à 3 grote bouillonblokken
paneermeel
100 gr. geraspte jong belegen kaas


Bereiding:

Breng een ruim een liter water aan de kook, doe het vlees in het kokende water en wacht dan zonder deksel op de pan tot het weer opnieuw aan de kook is. Op het moment dat het water weer aan de kook komt, de pan onmiddellijk afschuimen met een schuimspaan ( dit is om het gestolde bloed dat op het water gaat schuimen er af te scheppen. Hiermee voorkom je dat je bouillon troebel wordt). Voeg de laurierbladeren toe. En doe hier 2 grote bouillonblokken bij. Zet hierna het fornuis op een lage stand, leg het deksel op de pan zodat het net blijft koken maar niet meer over de pan spettert. Zet de kookwekker op 1½ uur. Laat het soepvlees zachtjes koken.

Schil de aardappelen en zet ze alvast in een pan met koud water. (Hiermee voorkom je dat de geschilde aardappels rood kleuren).  Snipper de uien. Snijd de champignons in plakjes.

Na circa 80 minuten het vlees proeven of het al zacht is (dit hangt nl. af van het soort rundvlees, hacheevlees duurt langer dan soepvlees bijvoorbeeld). Als het rundvlees bijna zacht is kun je de aardappels opzetten met warm leidingwater of gekookt heet water uit je waterkoker. Zet je kookwekker op 20 minuten, zodra de aardappels koken. Verwarm ondertussen de grill of de oven voor.

Het maken van de ragout:
Fruit de uien in de hete margarine totdat ze lichtbruin en glazig zijn (laat de boter niet bruin worden voordat je de uien in de pan doet).
Voeg daarna het vlees toe (schep dit met een schuimspaan uit de bouillon en zorg ervoor dat het goed uitlekt zodat er nog niet teveel vocht in de pan komt, want anders bakt het niet meer). Laat het vlees heel even meebakken.
Voeg de gesneden champignons toe en laat deze ook heel eventjes meebakken.
Bestrooi daarna het vlees/ui/champignons met de gemalen kruidnagel, de gemalen laurier, wat peper, wat nootmuskaat en een heel klein scheutje ketjap. Bak het gedurende 1 à 2 minuten goed door. Voeg genoeg van de vleesbouillon toe totdat de het vlees/ui/champignonmengsel onder water staan.
Meng in een maatbeker 1½ dl. melk met 2 eetlepels maïzena. Roer dit goed door.
Voeg daarna de helft van dit mengsel bij het vlees en de bouillon en blijf goed roeren in de pan. Voeg net zoveel van het melk/maïzena- mengsel toe totdat de saus in de pan de gewenste dikte krijgt. Wordt de saus te dik, voeg dan snel wat van de overgebleven bouillon toe en roer goed door. De saus mag best een beetje dik worden, maar niet te! Roer op het laatst de kookroom erdoor en warm nog even door.  Zet de saus op een koude plek van het fornuis.

De aardappelpuree:
Giet de gaargekookte aardappelen af en stamp of mix ze fijn met een beetje peper en nootmuskaat en halfvolle melk totdat er een mooie puree ontstaat.

De jachtschotel:
Doe het ragout-vleesmengsel in een schaal en doe daarbovenop de aardappelpuree. Begin met het toevoegen van de aardappelpuree altijd met kleine schepjes aan de zijkanten van de schaal en werk dan langzaam naar het midden toe. Maak het geheel glad met een vork.
Strooi paneermeel over de gehele bovenkant. Dek de paneermeel af met geraspte kaas. Zet de ovenschotel in het midden van de voorverwarmde midden oven en laat de bovenkant lekker bruin en krokant worden.

4 oktober 2010

Hasselbacks Potatis (Zweedse Hasselback aardappelen *

Hasselbacks Potatis is een recept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm (Zweden). Het recept was vooral in de jaren '70 en '80 zeer populair in de Scandinavische landen. Het is een erg gemakkelijk recept en je hebt er weinig omkijken naar. De aardappels worden erg lekker krokant van buiten en zijn toch zacht en gaar van binnen. De kruiden zorgen voor een heerlijke smaak.

Ingrediënten:

12 middelgrote vastkokende aardappelen
1 theelepel knoflookpasta (of 2 teentjes geperst)
zout en peper naar smaak
25 gram kruidenboter
25 gram boter
50 gr. geraspte parmezaanse kaas




Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 C.
schil de aardappelen, was ze en droog ze.
Leg de aardappelen in een diepe opscheplepel en snijd ze met een mes (over de breedte) in, houd een afstand aan van circa 3 mm.
Verwarm de boter en de kruidenboter in een magnetron en roer hierdoor de knoflook en peper/zout naar smaak. Smeer dit met een kwastje over de ingesneden aardappelen.
Leg de aardappelen op een vel bakpapier op de bakplaat in de oven en bak ze bruin in ongeveer 1 uurtje.
Haal de bakplaat na steeds 20 min. even uit de oven en smeer ze dan nogmaals in met het botermengsel.
Strooi 10 min. voor de eindtijd de geraspte Parmezaanse kaas over de aardappels en laat dit smelten en kleuren. Als de aardappels bruin en knapperig van buiten zijn, kun je ze opdienen.


Serveertip:

Lekker met een biefstuk, varkenshaas of gegrilde kip en met verse groenten of een frisse salade.

2 oktober 2010

Marokkaans lamsvlees uit de Tajine **

Ingrediënten:

500 gram lamsbout in stukjes
2 eetlepels Ras el Hanout
1 eetlepels olijfolie
100 gram snijbonen in ruitjes van 2 cm.
1 rode paprika in driehoekjes
1 winterwortel in plakjes
100 gram champignons
1 ui in partjes
circa 8 gedroogde abrikozen in reepjes
1 teentje knoflook uit de pers of 1 theelepel knoflookpasta
1 halve eetlepel honing
2 dl bouillon van een blokje




Voorbereiding:

(Ras el Hanoutkruiden kun je in een goed gesorteerde Marokkaanse winkel krijgen.)
Laat de Romertopf 15 minuten weken in koud water.
Los de honing op in de warme bouillon.
Vermeng het vlees met de kruiden, de knoflook en de olie en laat dit een kwartiertje intrekken.


Bereidingswijze:

Doe alle groenten en het vlees in de Romertopf en schenk de honingbouillon erover. Zet alles in een koude oven en laat de stoofpot in anderhalf uur op 200 graden gaar worden. Af en toe uit de oven halen om even om te roeren.

Serveertip:

Lekker met witte rijst en/of Turks brood.