21 oktober 2014

Aardappel-spektaart (om koud te eten).

Net als de Spaanse Tortilla is dit gerecht eigenlijk zowel warm als koud heel goed te eten. De beschrijving hieronder is uitgegaan van koud, maar uiteraard kun je deze aardappel-spektaart ook heel goed warm eten als hij net uit de oven komt. Dit fantastische recept komt van chefkok: Jonathan Karpathios.


Benodigdheden: (voor 4 personen)

300 g katenspek, in plakjes
1½ kg Nicola-aardappels
150 gram geraspte kaas
snufje nootmuskaat
peper en zout


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 ˚C.
Bekleed een groot cakeblik of broodblik met het spek (de bodem en de wanden). Schil de aardappels en snij deze in plakken van ½ cm. Leg een laag aardappels op het spek. Bestrooi die met peper, zout, geraspte kaas en nootmuskaat. Leg 2 plakjes spek op de aardappellaag en daarna weer een laag aardappels. Ga zo door tot alle ingrediënten zijn gebruikt.Dek de plaat af met aluminiumfolie en bak de taart in ± 45 minuten af. Zet de bakplaat een nacht weg en leg er iets zwaars op, zodat de taart stevig wordt aangedrukt. Snij de taart de volgende dag in vierkantjes van 2 x 2 cm.


Serveertip koud:

Heerlijk met een frisse salade.

Serveertip warm:

Lekker met gekookte broccoli.

Hachis Parmentier met bloemkool *

Parmentier is een smakelijk ovengerecht en een klassieker uit de Franse keuken. Het democratisch en populair gerecht, dat sterk lijkt op de Engelse ‘Cottage Pie‘, dankt zijn naam aan apotheker Antoine Augustin Parmentier (1737 – 1813) wie ervoor zorgde dat de aardappel meer bekendheid kreeg en onder verschillende vormen op tafel kwam.
Hachis Parmentier is een gerecht van laagjes: een laag gehakt vlees (hachis – hachee: vroeger gebruikte men restjesvlees om dit gerecht te maken) en een laag aardappelpuree, gegratineerd in de oven. In de originele versie zit natuurlijk geen bloemkool, maar ik vind het zelf een heerlijke variatie op het originele recept. Je kunt de bloemkool ook eens vervangen door broccoli.


Benodigheden:

½ liter melk
½ bloemkoolsap
100 gram bloem
250 gram geraspte kaas
1 bloemkool
12 middelgrote aardappelen
800 gram rundergehakt
nootmuskaat
peper en zout
citroensap
boter

Bereiding:

Bak het gehakt rul en lichtbruin met een klein beetje boter in een koekenpan. Kook de aardappelen gaar in 20 minuten (voeg zout naar smaak toe tijdens het koken). Knijp de aardappelen door een pureeknijper en maak er aardappelpuree van. Gebruik hiervoor een klein klontje boter en een klein scheutje melk om er een romige massa van te maken. Breng deze op smaak met peper en nootmuskaat. Kook de bloemkool in kleine roosjes gaar (tijdens het koken zout naar smaak toevoegen). Leg nu eerst een laag puree in een ovenschaal, doe hier bovenop het rul gebakken gehakt. Daarbovenop maak je een laag van de bloemkoolroosjes en bestrooi deze met nootmuskaat.

Maak een bechamelsaus van de boter, de bloem, de melk en een ½ liter van het bloemkoolsap (kookvocht), nootmuskaat en citroensap. Giet de bechamelsaus over de bloemkool en strooi er de kaas over. Zet 25 minuten in een oven van 200°C.

Serveertip:

Je kunt ook een fijngehakt uitje toevoegen aan het gehakt en dat even meebakken!

12 oktober 2014

Foe yong hai *


Van oorsprong is het een Chinees-Indisch gerecht. Foe yong is het eigerecht. Wanneer je krab toevoegt noem je het Foe yong hai. Met kip heet het Foe yong kai en met garnalen heet het Foe yong ha. Maar omdat iedereen bekend is met de naam Foe yong hai, noemen we het toch maar zo, ook al heb ik het recept met kip hieronder vermeld. Het wordt geserveerd met een heerlijk zoetzure tomatensaus en witte rijst, nasi of bami.





Benodigdheden:

Saus:
1 eetlepel arachideolie
1 blik tomatenblokjes
1 ui
1 theelepel knoflookpuree (of 1 teentje zeer fijngehakt)
1 eetlepel rijstazijn
1 tablet kippenbouillon
1 mespuntje Vetsin
1 eetlepel suiker
peper en zout naar smaak
eventueel 1 eetlepel maïzena

Omelet:
enkele kleine geschrapte worteltjes
1 kleine ui
½ klein blikje bamboescheuten
½ rode paprika
50 gr. hamreepjes
1 handvol diepvries-doperwten
8 eieren
1 theelepel suiker
zout en peper naar smaak
300 gram rijst


Bereiding Saus:

Bak de zeer fijngehakte ui gedurende een paar minuten in de Arachide olie totdat ze lichtbruin en glazig zijn. Doe hierbij de zeer fijngehakte knoflook toe en laat dit even meebakken. Voeg nu de blokjes tomaat toe en laat die ook nog enkele minuten meebakken. Maak er nu met een staafmixer een gladde saus van. Voeg een tablet kippenbouillon en de rijstazijn toe. Maak de saus op smaak met Vetsin, rijstazijn, suiker, peper en zout. Indien nodig kun je de saus nog wat binden door wat maizena op te lossen in water en dat beetje bij beetje toe te voegen aan de saus.

Bereiding Foe yong hai:

Snijd de worteltjes in schuine zeer dunne plakjes, snijd de paprika in dunne reepjes, snijd de ui in lange dunne schijfjes. Snijd de kipfilet in heel dunne plakjes (tip: dit gaat het best als de kip even is opgestijfd in de diepvries).
Verhit de Arachide olie in een wok en roerbak de kip en voeg dan de ui, de hamreepjes, de bamboescheuten en de andere groenten toe. Wok ze op een hoog vuur beetgaar. Voeg als laatste de diepvriesdoperwten toe en roerbak deze ook nog even mee.
Klop de eieren los met wat zout, suiker en peper. Schep het vlees/groenten-mengsel door de geklopte eieren en giet het geheel terug in de pan. Bak hiervan een omelet die aan twee zijden gebruind is.

Kook de rijst en doe deze in een schaal. Schep hierop de dubbelgevouwen omelet en overgiet deze met de saus.

Serveertip:

Lekker met kroepoek!