30 augustus 2010

Quiche met broccoli **

Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix (custard) van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis en meestal ook kaas aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend.
De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten vormen. Een Quiche Alsacienne is een Quiche Lorraine met ui. Tarte flambée (Duits: Flammkuchen) is een met Quiche vergelijkbaar product.
Quiche is afkomstig uit Lotharingen, wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek).



Benodigdheden :

1 pak roomboter bladerdeeg in plakjes
2 grote stronken broccoli
1 à 2 grote uien
1 bakje kastanjechampignons
150 gr. gekookte hamreepjes
peper en zout naar smaak
nootmuskaat
Aromat poeder
1 grote blok runderbouillon
3 à 4 eieren
250 dl. ongeslagen slagroom
100 gr. geraspte jong belegen kaas
1 à 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Neem een springvorm van ca. 25 cm. doorsnee en bedek deze met bruin bakpapier (of anders: vet deze grondig in met boter).Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bedek de bodem met de plakjes bladerdeeg, zodat de gehele bodem en zijkant zijn bedekt. Zet de vorm in de koelkast.

Fruit de ui in een diepe hapjespan in de olijfolie glazig, voeg hierbij de fijngesneden broccoli en laat dit even doorbakken totdat de broccoli wat zachter wordt. Je kunt het geheel kruiden met nootmuskaat, Aromat en eventueel met wat peper/zout. Voeg de champignons toe en laat deze even meebakken, roer op het laatst de hamreepjes even mee om. Brokkel de bouillonblok over de pan met broccoli en roer alles nog even goed door.

Meng in een mengbeker de eieren, de ongeslagen room en de geraspte kaas tot een goed geheel. Strooi wat paneermeel over de bodem van de met bladerdeeg bedekte springvorm en doe daarna het groentemengsel in de bakvorm met bladerdeeg, giet hierna het eier-/kaas-/roommengsel over de groenten heen. Bak de quiche af in de oven gedurende 45 min. Let steeds goed op of de bovenkant niet te donker wordt, want anders moet je deze afdekken met aluminium folie.

Laat de taart
na de baktijd nog even gedurende ±5 min. in de vorm afkoelen alvorens die te serveren.

24 augustus 2010

Hot lightning (Hete bliksem) *

The second recipe that Karen wanted from me, comes from a recipe book that I once wrote for my children.
She also liked the name of the dish, as it is called: Hete Bliksem in Dutch.
Literally translated that would become: Hot Lightning. But that sounds a bit strange to me.

Hope your kids like it Karen!


Ingredients:

1 kilo floury potatoes, peeled and cubed
500 gr. sweet apples, peeled and quartered
100 gr. smoked bacon dices
1 large beef bouillon cube
1 dash ground nutmeg
fresh ground black pepper
1 table spoon mustard
some milk

Preparation method:

Place the potatoes and apples in a large saucepan; add enough water to cover. Bring to a boil, cover and cook for 20 minutes or until tender. Meanwhile, in a small skillet, cook bacon over medium heat until crisp. Remove to paper towels, drain, reserving the drippings.
Drain the potatoes and apples. Add the dripping, a little bit of milk and the mustard and mash until smooth. Add the bacon and season with the black pepper and nutmeg.
Tastes real good with black pudding! 

Sweet pepper soup (Paprika soep) **

This afternoon I had my friend Karen over for lunch. And she really loved the soup that I had cooked and was asking me for the recipe. Therefore I have made an exeption by putting a recipe in English (easier for her) at my blog here.

This one's for you Karen!



Ingredients:

4 sweet peppers diced (1 red, 2 yellow and 1 orange)
3 peeled tomatoes diced
2 onions chopped
1 teaspoon of garlic paste (or 1 clove chopped)
2 tablespoons butter
some fresh basil leaves
some fresh ground black pepper
2 large beef bouillon cubes
Sour cream (125 gr.)

Preparation method:

Dice the peppers and the tomatoes. Chop the onions. Melt the butter in a stock pot, than quickly cook the onions by moving them around the pan with a wooden spoon or spatula. Add the peppers and the tomatoes. Also add the garlic.
Make a beef broth with the bouillon cubes and add this to the veggies. Season the soup with fresh ground black pepper, salt and some basil leaves.
Reduce heat to low and simmer 30 minutes. Take a handheld blender and puree the soup in order to thicken it a little bit. Serve with a spoonful of sour cream in the middle of the soupdish and add one little leave of basil on top of the sour cream.
Enjoy!

23 augustus 2010

Letscho **

Letscho (op zijn Hongaars: Lecsó) is een stoofschotel uit de Hongaarse keuken met paprika, tomaten en uien. Letscho is in Hongarije een hoofdmaaltijd en geen bijgerecht. Daarom wordt het vaak geserveerd met pasta’s of rijst. Er kunnen ook speciale Hongaarse worstsoorten, spek of wijn aan worden toegevoegd. Het gerecht is in Oost-Duitsland heel erg geliefd als een bijgerecht voor Grill of BBQ-gerechten. Letscho is ook een belangrijk bestanddeel van de Oostenrijkse keuken.

Gelijksoortige gerechten zijn Ajvar en het Italiaanse Peperonata, dat milder gekruid en een kortere bereidingstijd heeft.

Dit gerecht heb ik leren koken van een meisje dat in Luxemburg woonde. Zij is daar geboren en getogen, maar haar vader was een rasechte Hongaar. Deze recepten zijn dus van vader op dochter overgedragen en dus nog steeds origineel Hongaars. Katja Granicz heeft ooit voor mij (in mijn keuken) dit recept gekookt en verteld wat er allemaal in zou moeten zitten. Zij gebruikte daarbij ook een soort van droge worsten, maar aangezien ik niet zo'n worst-liefhebber ben, heb ik die er in mijn recept uitgelaten. En het smaakt zonder ook heel erg goed. Wil je het dus echt origineel houden, dan horen die plakjes droge worst er dus wel in!



Ingrediënten:

500 gr. varkensvlees
125 gr. gerookte spekblokjes
250 gr. uien
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
1 eetlepel knoflookpasta (of 1 teentje fijngehakt)
500 gr. tomaten uit blik
1 eetlepel tomatenpuree
2½ dl. vleesbouillon
1 theelepel paprikapoeder
peper en zout naar smaak
2 eetlepels olijfolie
300 gr. witte rijst

Bereiding:

Snijd het vlees in dobbelstenen. Snipper de uien en snijd de paprika’s in grote blokjes (verwijder wel even de zaadlijsten).
Verhit de olie in een diepe hapjespan en braad het vlees aan totdat het bruin kleurt. Doe dan de spekblokjes erbij en bak ook deze lekker bruin. Voeg de gesnipperde uien toe en laat ze glazig worden. Voeg ook de blokjes paprika toe en laat dit even meebakken.
Doe de in stukken gehakte tomaten erbij en roer goed door. Voeg ook de knoflook toe en roer nog een paar keer goed door. Giet hierbij de vleesbouillon en voeg de tomatenpuree toe.Meng het geheel op smaak met het paprikapoeder en peper en zout naar smaak.
Breng het geheel goed aan de kook en voeg de rijst toe, zet het vuur laag en laat het geheel helemaal inkoken totdat de rijst gaar is en al het kookvocht door de rijst is opgenomen. Indien nodig de deksel eerder van de pan halen, zodat overtollig vocht kan verdampen.

Züricher Geschnetzeltes **

Zürich staat bekend om zijn goede en overvloedige keuken, met de typische, op verschillende wijzen bereide kaas- en vleesgerechten. Zoals je zult zien, zijn in de gerechten ook Duitse, Franse en Italiaanse invloeden terug te vinden.


Ingrediënten:

1 eetlepel bloem
zout, peper
600 gr ongepaneerde kalfsschnitzels
2 sjalotjes
1 bakje kleine champignons (250 gr)
3 takjes peterselie
30 gr boter
1 theelepel citroensap
1 dl droge witte wijn
1 dl kalfs- of rundervleesfond (pot 380 ml)
2 dl slagroom
1 eetlepel maïzena
keukenpapier

Bereiding:

Vermeng in een kom de bloem met de peper en zout naar smaak. Snijd de schnitzels in repen van ca. 3 cm. breed en schep die door het bloemmengsel.
Snijd de champignons in plakjes. Pel en snipper de sjalotjes. Hak de peterselie fijn. Verwarm een bord voor in de oven. Verhit de helft van de boter in een hapjespan met anti-aanbaklaag, bak de Schnitzelplakjes al omscheppend ca. 5 minuten en schep ze dan uit de pan op het warme bord.
Verhit in dezelfde pan de rest van de boter en fruit de sjalotjes ca. 2 minuten.
Voeg de champignons en het citroensap toe en bak ze op middelhoog vuur gedurende 5
minuten; schep af en toe om. Schenk de wijn erbij en laat het geheel onafgedekt op hoog vuur in ongeveer 3 minuten tot de helft inkoken. Meng intussen de vleesfond, de slagroom en de maïzena goed door elkaar en voeg dit mengsel aan de champignons toe. Breng de saus al roerend aan de kook, voeg het vlees toe en verwarm het geheel nog zo’n 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met vers gehakte peterselie.

Serveertip:

Lekker met aardappelkoekjes of rösti en een gemengde salade.

Gevulde koolrolletjes uit de Romertöpf ***

De Römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten op een gezonde manier bereid worden. Het gebruik van de römertopf stamt al uit de tijd van de Romeinen. Door de ovenschaal veel te gebruiken trekken de aroma's van de gerechten in de schaal, wat voor een nog apartere smaak zorgt.

Voor gebruik moet de Römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal dit vocht opnemen. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren tijdens het kookproces. Ook is aanbakken onmogelijk.

Ingrediënten:

  • 1 hele savooiekool of witte kool
  • 400 gr. gemengd gehakt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpasta (of 1 teentje fijngehakt)
  • 1 ei
  • 1 grote blok runderbouillon
  • 1 pakje Heinz Tomato Frito
  • 2 eetlepels margarine



Bereiding:

Haal 12 bladeren van de kool en was ze. Snijd de rest van de kool in snippers en was ze. Breng een grote pan water aan de kook en leg er de koolbladeren een voor een 1 minuut in. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snipper de ui heel erg fijn. Snijd de paprika over de helft en verwijder de zaadjes, snipper deze zeer fijn. Meng het gehakt met het ei, de fijngesnipperde ui, de fijngesnipperde paprika en alle andere kruiden. Laat dit gedurende een half uurtje rusten in de koelkast, zodat de kruiden kunnen intrekken.

Leg een klein balletje gehakt op een koolblad en maak hiervan rolletjes, doe dit door eerst de zijkanten naar binnen te vouwen over het gehakt en het geheel dan vervolgens verder op te rollen.
Leg de koolrolletjes naast en op elkaar in de Römertopf met het uiteinde van het koolblad naar beneden toe.

Meng in een maatbeker 1 dl. bouillon (gemaakt van kokend water en het bouillontablet) met de Tomato Frito, de knoflookpasta en wat peper door elkaar en giet dit over de koolrolletjes. Leg de margarine er in klein stukjes bovenop.
Zet de Römertopf in de koude oven en stel deze in op 175ºC. Laat dit circa 1 uur in de oven staan.

Voor het opdienen kun je de saus in de schotel eventueel nog binden door in een maatbeker wat koud water te doen met 1 eetlepel aardappelzetmeel. Giet dit steeds met heel kleine scheutjes in de Römertopf totdat de saus dik genoeg is.

Serveertip:

Erg lekker met aardappelpuree!

Ovenschotel van kerrie-rijst met prei en kipfilet ***

Dit is een schotel die mijn man zelf heeft bedacht en die wij allemaal heel erg lekker vinden. De kinderen vragen vaak om het recept en komen altijd graag thuis eten als dit gerecht op tafel komt.



Benodigdheden:

  • 500 gr. kipfilet in blokjes gesneden
  • 750 gr. gewassen en gesneden prei
  • 2 grote uien
  • 1 grote blok kippenbouillon (maak met kokend water 250 ml. bouillon)
  • peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel mild kerriepoeder (garam masala bijv.)
  • 1 scheutje Ketjap Manis
  • 350 gr. witte rijst
  • 4 tot 6 plakken jonge kaas
  • paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Snijd de prei in ringen van 1 cm. en was deze zeer grondig in ruim koud water. Laat de prei uitlekken in een vergiet. Snipper de uien.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de kipfilet in de olie goudbruin. Voeg meteen tijdens het bakken wat peper toe aan het kipfilet. Voeg de gesnipperde uien toe en fruit dit even aan. Voeg de 250 ml. bouillon en een scheutje ketjap toe en laat dit  10 min. op een zacht vuur pruttelen. Voeg hierna de gesneden prei toe en laat het geheel nog eens 10 min. doorpruttelen totdat de prei lekker zacht is.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook ondertussen de rijst in ruim kokend water volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet deze af. Doe hem onmiddellijk na het afgieten terug in de pan en meng de rijst met het kerriepoeder totdat de rijst mooi egaal geel is. Laat de rijst afgedekt met een deksel op de pan rusten op een koude kookpit.
Neem een ovenschaal van ca. 2 liter inhoud en begin met een laagje preimengsel, dan afwisselen met rijst en nogmaals een laagje prei afgedekt met rijst. Herhaal dit tot alles op is maar eindig met een laagje rijst. Leg hierop de plakken kaas en bestrooi de schotel met paprikapoeder.
Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven (200 C°) en bak de schotel gedurende max. 18 min. goudbruin. Let op dat de kaas bovenop niet verbrand, want dit is afhankelijk van de soort oven die je hebt. Laat de schotel 5 min. op een rooster staan alvorens op te dienen.

Aardappelkoekjes ***

Het aardappelkoekje is een vegetarisch gerecht gemaakt van aardappelen. Het heeft enige gelijkenis met Röstikoeken, maar ook wel met kleine pannenkoekjes.Aardappelkoekjes worden in vele landen gegeten. In Duitsland heeft het gerecht diverse namen, waaronder Reibekuchen en Kartoffelpuffer. Zelf heb ik ooit een poosje in Luxemburg gewoond en daar heten ze Grompérekichelcher. In de Joodse keuken heten ze Latkes of Latkas en worden ze gegeten tijdens het Chanoekafeest. In Polen zijn het Placki Ziemniaczane. In Amerika heten ze Potato Pancakes. En in Frankrijk worden ze Galettes de Pommes de Terre genoemd. Er zijn dus vele namen voor dit heerlijke, maar eenvoudige gerecht.




Ingrediënten:

1½ kilo vastkokende aardappelen
2 grote uien
1 bosje verse bieslook
2 à 3 eieren
2 eetlepels witte tarwebloem
peper en zout naar smaak
nootmuskaat
olijfolie

Bereiding:

Schil de aardappelen en was ze met koud water. Rasp de aardappelen met een grove rasp in sliertjes. Schil de uien en snijd deze zeer fijn. Snipper de bieslook. Doe de aardappelen, uien en bieslook in een mengkom en doe hierbij 2 eieren en ca. 2 eetlepels witte tarwebloem. Roer alles met een vork goed door elkaar. Meng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat het geheel een half uurtje rusten en roer af en toe nog eens goed door.
Neem een platte koekenpan en verhit de olijfolie, schep met een grote opscheplepel een hoopje van het aardappelmengsel in de pan en plet het met een vork tot een koekje. Laat dit op een middelmatig vuur aan de onderkant bruin worden. Keer het koekje met een spatel en bak het ook aan de andere zijde bruin. Houd de reeds bruingebakken koekjes ondertussen warm op een bakplaat bekleed met absorberend snackpapier in een matig warme oven van 75 ºC.

Serveertip:

Heerlijk met appelmoes, verse sperzieboontjes en een gehaktballetje.

Coq au Vin **


Toen ik mijn kinderen vroeg welk recept er als eerste geplaatst zou moeten worden op mijn blog, riep mijn dochter meteen: 'Coq au Vin' . Volgens Wikipedia is Coq au Vin een Frans gerecht. Het bestaat uit in stukjes gesneden kip met in vieren gesneden kleine champignons, diverse kruiden en klaargemaakt in een gebonden rode wijnsaus. of pasta.


Ingredienten:

2 eetlepels olijfolie
150 gr. gerookte spekblokjes
500 gr. kipfilet in blokjes
10 sjalotjes
1 theelepel knoflookpasta (of 2 teentjes fijngehakt)
200 gr. kastanjechampignons
½ liter Bordeaux (rood)
1 ä 2 eetlepels bloem
1 bouquet garni (peterselie/thijm/laurier/selderij)
bosje verse krulpeterselie
zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding:

Verwarm de olie in een diepe pan en bak hierin de spekblokjes bruin en krokant. Schep ze daarna uit de pan op een bord. Bestrooi de blokjes kipfilet met peper, zout en de bloem en bak ze om en om bruin in het overgebleven vet van de spekblokjes. Neem de blokjes kipfilet ook uit de pan en leg ze bij de spekblokjes op het bord.

Fruit de gehalveerde sjalotten met de in 4-en gesneden kastanjechampignons met de knoflook in enkele minuten lichtbruin. Voeg de spekblokjes en de blokjes kipfilet weer toe en roer alles goed door.

Voeg dan al roerend en met kleine beetje tegelijk de rode wijn toe. Laat het geheel weer zachtjes aan de kook komen en zet het vuur of de warmtebron wat lager. Leg het bouquet garni in de saus en voeg naar smaak zout en vers gemalen peper toe.

Laat het geheel gedurende een half uurtjes zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Opdienen met verse fijngehakte peterselie.

Serveertip:

Het kan worden geserveerd met Parijse aardappeltjes, gebakken krieltjes, stokbrood, of gekookte rijst.