4 december 2015

Hollandse Spruitensoep

Hollandse Spruitensoep (voor 4 personen). Voor wie weer eens wat anders wil dan de originele Portugese Koolsoep, is dit misschien wel een leuk idee voor de koude wintermaanden die weer op komst zijn. Het is in Portugal misschien wel de populairste van alle soepen. Hoewel deze soep zijn oorsprong heeft in de Minho (Noord Portugal), is de ‘Caldo Verde’ door de jaren heen uitgegroeid tot één van Portugal´s bekendste nationale gerechten. Hoewel het woord Koolsoep of Spruitensoep nou niet direct bijzonder appetijtelijk klinkt, zul je merken dat deze soep zeer beslist beter smaakt dan dat het klinkt! Centraal staat de kool die de Portugezen ‘Couve Galega’ noemen. Deze kool is in Nederland niet verkrijgbaar. In het Nederlands vertaald wordt het boerenkool, hoewel ik het idee heb dat het toch net iets anders is. Maar bij gebrek aan de echte Couve Galega zijn bijvoorbeeld spruitjes ook heel erg geschikt om te gebruiken. Mijn spruitjessoep is dan ook gebaseerd op de oorspronkelijke Portugese ‘Caldo Verde’. En verder heb ik besloten om er dan ook niet de gebruikelijke chorizo worst aan toe te voegen, maar gewoon simpele Hollandse soepballetjes. De soep smaakt niet echt naar spruitjes wanneer je hem serveert. Dus zelfs de grootste spruitenhaters zullen deze soep wel lekker vinden. Mijn man en kinderen vinden deze soep echt heerlijk!




Benodigdheden:

2 middelgrote aardappelen
500 gram spruitjes
1 runderbouillonblokje
2 grote uien
2 teentjes knoflook (of 1 theelepel knoflookpasta)
1 eetlepel boter
250 gram rundergehakt
½ theelepel foelie
peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen

Bereiding:

Schil de aardappelen en snij ze in dobbelsteentjes. Verwijder de lelijke of vieze blaadjes van de spruitjes en snijd een klein stukje van de onderkant af. Snipper de uien. Fruit de gesnipperde ui samen met de geperste knoflook of knoflookpasta in de boter totdat de ui glazig is. Zet ondertussen de waterkoker aan met 1½ water. Voeg dan de aardappelblokjes en de schoongemaakte spruitjes toe. Giet het gekookte water in de pan. Doe de blok runderbouillon ook in de pan. Kook dit gedurende 20 minuten op een gemiddelde temperatuur totdat alles gaar is. Meng het gehakt met gehaktkruiden (of alleen met wat peper en nootmuskaat, een halve eetlepel paneermeel en de helft van een geklopt ei). Kneed het gehakt goed door en laat het een paar minuten rusten. Draai er dan kleine soepballetjes van. Wanneer de soep 20 minuten gekookt heeft, haal je de pan van het fornuis of kookplaat. Neem daarna een staafmixer en pureer het geheel, zodat er een egale massa (zonder klontjes) ontstaat. Voeg nu de gehaktballetjes toe aan de soep en maak hem op smaak met foelie, peper en nootmuskaat. Laat de soep nog 10 minuutjes koken, totdat de soepballetjes gaar zijn.

Bom apetite!

Serveertip:

Heerlijk met bruin boerenlandbrood dat lekker dik gesneden is! Je kunt het brood besmeren met roomboter en die ernaast eten, maar je kunt het brood ook lekker ongesmeerd dippen in de soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten